Nakke- og skuldersmerter

Nakkesmerter forekommer hyppig, og henger ofte sammen med ensidig belastning eller stress.

Smertene kan oppstå akutt eller gradvis over tid. De kan være med eller uten utstråling til hode, skulder og arm. Skuldersmerter kan ha mange ulike årsaker, blant annet i forbindelse med akutte skader. Akutte skulderskader kan for eksempel føre til brudd, at ledd går ut av stilling eller skade på seneapparatet. Slike skader kan være avrivning av muskel/sene, brusk eller knokkelskade.

Smerter i skulderen kan også komme gradvis, uten at det nødvendigvis har skjedd en skade i forkant. Slike plager er ofte forbundet med at plassforholdene i skulderen er blitt redusert, slik at knokler, sener og slimposer kommer i klem, blir irriterte og gir smerte. Mange erfarer også smerter fra skulderleddet og innskrenket bevegelighet i forbindelse med «frozen shoulder». Det er en tilstand hvor skulderkapselen rammes. Også slitasjeforandringer (artrose) kan være opphav til smerter og bevegelsesinnskrenkninger i skulder og tilgrensende ledd.

Smerter i skulderen kan også stamme fra at nerver i skulderregionen som forsyner hud og muskler kommer/ligger i klem. Enkelte har også slitasje i nakkeryggsøylen eller en forbigående kink. Skiveprolaps og slitasjeforandringer kan gi nakkesmerter.

Laserbehandling hjelper. Den påvirker cellene til å reparere seg selv. Enten ved at den er med på å bl.a. senke smerter, hevelser og betennelser.

Behandlingene er smertefrie, men du kan oppleve økte smerter i 6-24 timer etter behandling.

Du kan lese mer om laser mot nakkesmerter i denne forskningsartikkelen.

Ryggsmerter og prolaps

Mange nordmenn sliter med ryggsmerter. Det kan være muskulært, en kink, prolaps m.m.

Ofte starter problemene med stramme muskler som skyldes arbeidsbelastning over tid, stress, skade, o.a.

Felles for dem alle er at tidlig stilt diagnose og tilrettelagt behandling – sammen med livsstilsendringer – kan utgjøre stor forskjell på livskvaliteten.

Laserbehandling har vist seg å ha god effekt på disse plagene. Den påvirker cellene til å reparere seg selv, ved at den er med på å bl.a. tørke inn en prolaps, senke smerter, hevelser og betennelser. Dette fører til mer bevegelighet og bedre livskvalitet.

Behandlingene er smertefrie, enkelte kan få en smerteoppgang etter behandlingen. Det betyr at kroppen jobber og legningsprosessen er i gang.

Idrettskader

Har du pådratt deg strekk? Tråkket over? Eller fått en kneskade? Golfers elbow, muskelbrist, muskelinflammasjon, seneskader, forstuelse, akilles problemer, leddbånd, menisk, frakturer/brudd m.m.

Laserbehandling får deg raskere tilbake i normal trening etter idrettsskader. Vanlig idrettsskade leges på rundt halvparten av ordinære tiden om skaden behandles med laser.

Selv om smerten er borte er det viktig at skaden må hele først! Skadeområdet må hvile og treningen opptas suksessivt.

Enkelte merker effekt etter 3-5 behandlinger, mens andre må behandles flere ganger før de kan trene for fullt.

Noen kan også oppleve en smerte økning i 6-24 timer etter behandling. Det er et godt tegn på at det virker og at legningsprosessen er i full gang. Selve behandlingene er smertefri. Enkelte kjenner små prikkinger, men det gjør ikke vondt.

Fot- og fingervorter

Vorter er godartede hudutvekster som skyldes virus i overhuden. Dette gir vekst og fortykkelse av det øverste hudlaget (epidermis). Det finnes flere typer vortevirus.

De mest vanlige vorter oppstår på fingre, rundt neglen, på håndryggen eller under foten. Det kan ses svarte prikker i vortene, dette er små blodkar som forsyner vorten med blod.

Risikoen for smitte er større hvis huden er skadet eller hvis du har oppbløtt hud og i kontakt med ru overflater f.eks. i svømmehaller.

Vorter kan fjernes effektivt med laser, og det fungerer fint på alle typer vorter. Du kan fint trene etter en behandling. Jeg har behandlet vorter på barn og voksne fra 3 til 97 år.

Behandlingen går ut på at vortevevet fordampes bort, lag for lag. De fleste må ha flere behandlinger med et intervall på rundt to uker.

Fingervorter fjernes som oftest raskere enn fotvorter da røttene ikke er så dype. Vorter i ansikt og andre steder på kroppen går også fint å fjerne med laser.

Kjønnsvorter (kondylomer) er vorter i underlivet. Disse regnes som en seksuelt overførbar infeksjon. Også dette kan fjernes med laser.

Pigmentflekker og føflekker

Laser fungerer fint på alle flekker/utvekster m.m.

Pigmentflekker kalles også for solflekker (solar lentigo), leverflekker eller aldersflekker. Som navnet tilsier, solflekk skyldes langvarig og hyppig eksponering for sol. Forekomsten øker med alderen, men flekkene, som vanligvis er en halv til to centimeter i diameter, er godartede. For mange er dette svært sjenerende, spesielt når flekkene er i ansiktet.

Har du fått fjernet pigmentflekkene er det viktig å være nøye med å bruke høy solfaktor (SPF) etter behandling for å unngå at de kommer tilbake.

Når det gjelder føflekker er det viktig at du får disse sjekket hos lege før behandling hos meg.

Utvekster

Skintags/stilkvorter/hudfliker oftest på hals, armhuler og under bryst.

Utvekster i ansiktet som vorter/fettkuler (humper) og betente kviser.

Seboreisk keratose (også kjent som talgvorte/gammelmannsvorte).

Milier, bittesmå cystene fylt med keratin - proteinet som finnes i hud, hår og negler. Disse klyngene av død hud danner en kul under overflaten av huden i stedet for å forsvinne. Og de er bittesmå, vanligvis ikke større enn 1-2 millimeter i diameter. Disse små hvite kvisene er godartede.

Mollusker, en virusinfeksjon som gir små utvekster i huden, er vanlige både hos barn og voksne. En mollusk ses som en hudfarget kuppelformet liten kul, som ofte har en liten nedsenkning i midten. Antall varierer stort fra noen få til flere hundre. Viruset smittes via hudkontakt, men kan også spre seg via vann og tøy. De er ikke farlige.